Landbouwbanen…….

Landbouwbanen…….

203
0
DELEN

Op een miezerende maar meeslepende maandagavond organiseert de VVD een themabijeenkomst over landbouw. Aanwezig zijn de gepassioneerd bedrijfsdirecteur van Lely, topspeler landbouwmachinerieën, wereldziener Adjiedj Bakas en de Minister President. Mark Rutte bij landbouw? Jazeker! En ik was er ook. In dit blog de les…

De feiten:

Nederland is na de VS met € 75 miljard per jaar de op één na grootste exporteur van landbouwproducten! Waar een klein land groot in kan zijn. De Nederlandse voedselproductie is van topkwaliteit en in de basis duurzaam. Zo gebruiken wij zeer veel minder water per geproduceerde dollar dan het gemiddelde van de rest van de wereld. Nederland wordt, mede ook dankzij de universiteit van Wageningen gezien als het kenniscentrum voor de agrarische innovatie. Nog één om over na te denken: in India, toch een markt van 500 miljoen mensen wordt 40% van het geproduceerde voedsel weggegooid voordat het de consument überhaupt bereikt…

De toekomst:

De wereldbevolking groeit snel naar negen, misschien wel tienmiljard mensen. En technologie gaat meer en meer intrede doen in de sector. ‘Big Data’ helpen boeren om de juiste keuzes te maken en innovatieve machines doen de rest. Door deze technologie verandert de sector. Daarnaast zal de consument steeds meer voedsel relateren aan gezondheid. Nu gaan we naar de arts voor een medicijn achteraf. Stel je eens voor wanneer we door de boer preventief ziektes voorkomen vooraf? Er zijn al algen die ingezet worden als hechtmiddel. Het werkt… Geen pleisters meer…?

En wat te denken van zeewier dat meer energie oplevert dan windmolens. Biomassa, duurzaam, geen subsidie, geen inpassingsplannen of draagvlak nodig en geen horizonvervuiling… Hoe mooi is dat!

De verandering:

Nederland loopt voorop. Bij elke handelsmissie van Rutte krijgen grote Nederlandse bedrijven forse opdrachten om onze kennis en producten te exporteren naar de hele wereld. Dat is goed. Het creëert werk voor software engineers en technisch personeel. Nieuwe banen die, mits we de opleidingen in Nederland daarop aanpassen, toekomst bieden voor onze jeugd. Het maakt ook dat we zorg voor minder hoog opgeleid personeel moeten houden. De boerenknecht is al lang uit ons blikveld verdwenen maar schaalvergroting en technologie vragen om meer ‘know how’ bij de gehele sector. Nederland, en waarom niet ook Lochem, moet daar rekening mee houden.

De les:

Onze Lochemse visie op de toekomst staat als een huis. Onze ambitie ‘Lochem toonaangevend in agribusiness’, staat fier overeind. We werken eraan met de raadswerkgroep en staan in april als sector zichtbaar en innovatief op het podium bij het Cleantech Congres. Lochem als trotse landbouwgemeente. Slimme boeren, een goede basisopleiding met ons AOC en een sector vol innovatieve bedrijven. De schroom kan en mag eraf. De verandering is er, blijft en stopt niet. En het leidt als we het goed doen ook tot banen. In technologie, kennis en duurzaam gezond voedsel. Landbouwbanen. Lochemse landbouwbanen! D’r an!

Erik Haverkort, fractievoorzitter

DELEN