BLOG 110: Van de kaart… of naar de knoppen?

BLOG 110: Van de kaart… of naar de knoppen?

223
0
DELEN

Door Erik Haverkort op 13 maart 2016

Morgenavond is het weer zover. Raadsvergadering in gemeente Lochem. In het oog springt het voorstel over de budgetaanvraag voor de digitale sociale kaart. Ik raak daarvan van de kaart… In dit blog waarom.

Het college stelt voor € 125.000 te investeren in het aanpassen van haar website. Doel: via knoppen zorg en sociale voorzieningen promoten! Dan raak ik van de kaart. De VVD is een partij van transparantie. De VVD is van overlaten aan de inwoners en de markt en ook van goede sociale zorgvoorzieningen. En ook al is een website met knoppen een handig hulpmiddel… Maar € 125.000??

In al mijn digitale naïviteit heb ik onze gemeentelijke website maar eens bekeken. Ergens had ik toch ook op onze Lochemse web-omgeving knoppen gezien… En ja, hoor! Een heel digitaal loket. Probeer zelf maar: https://www.lochem.nl/digitaal-loket/. Maar dat is blijkbaar nog niet goed genoeg…

Het college kan voor de raad nog geen duidelijkheid geven over de onderbouwing van de kosten omdat dat mogelijk de aanbesteding in de weg staat. Een kleine survey op het grote digitale world-wide-web laat bijvoorbeeld de gemeente Woensdrecht zien. Daar hebben ze een knoppen-scherm gekocht en geïmplementeerd voor nog geen € 10.000. En Drenthe kan het voor de hele provincie ook fors goedkoper dan Lochem in z’n uppie… Zo kan het dus ook.

Ook leert een kwartiertje surfen langs sociale knoppenbalken dat de markt haar verantwoordelijkheid neemt. Tientallen zorgaanbieders hebben de meest mooie digitale doorverwijsbriefjes. En zo hoort het!

Gaat het dan alleen over geld? Nee, zeker niet! Echt van de kaart raak ik van het volgende. De gemeentelijke knoppenbalk biedt alleen ruimte aan informatie van zorgaanbieders die door de gemeente gecontracteerd zijn. En dat kan principieel nooit de bedoeling zijn. De keuzevrijheid voor het individu telt mee! Juist daarom hebben we toch ook PGB’s? Dan kan men zelf kiezen waar men zorg inkoopt. Heel liberaal! Dus als de gemeente al een platform aanbiedt voor de markt, dan toch voor de gehele markt en voor alle aanbieders die mee willen doen. De conclusie? Voorstel naar de knoppen en van de kaart! Bespaar ons deze investering voor een site vol informatie die we al hebben… D’r af!

Erik Haverkort, fractievoorzitter

DELEN