BLOG 108: Werkgelegenheid…

BLOG 108: Werkgelegenheid…

215
0
DELEN

Door Erik Haverkort op 28 februari 2016

Afgelopen donderdag stond in de krant dat de gemeente voor het eerst sinds de crisis weer in gesprek is met bedrijven om zich te vestigen in Lochem. Wethouder Kottelenberg stelt dat de ontwikkeling van de werkgelegenheid hem zorgen baart maar dat je de rol van de gemeente nu ook weer niet moet overdrijven. In dit blog hoe de VVD die rol van de gemeente ziet. En de bron? De beloftes uit het bestuursakkoord van 2014!

‘We nemen het heft in handen’, staat er. We zetten ‘werk’ voorop en zullen alle andere thema’s vanuit werk benaderen. Mooie woorden die aansluiten bij de lange termijn visie voor Lochem en passen bij de liberale beginselen van de VVD. Immers is het hebben van een betaalde baan een enorme stimulans voor welzijn en ontwikkeling van het individu en zijn of haar omgeving. Juist dit deel van het bestuursakkoord heeft ons ertoe gebracht het te steunen, ondanks dat we niet in het college zitten. Aan ons dan ook de taak dit college aan die belofte te houden. D’r an!

Er zijn wat de VVD fractie betreft geen excuses meer. De werkgelegenheid in de regio stijgt de komende jaren. Mede dankzij VVD beleid is Nederland uit de crisis en het wordt hoog tijd dat Lochem daarvan meeprofiteert. Ik denk dan bij het lezen van het krantenbericht. Heeft de wethouder dan tijdens de crisis wel met ondernemers gesproken? Of heeft de gemeente alleen maar afgewacht tot bedrijven het initiatief zouden nemen? Da’s toch wat anders dan het heft in handen nemen?

Het werk moet van de bedrijven komen. Die zorgen voor banen, maar de gelegenheid dient te worden geboden door de gemeente. Daarom is het ook zo’n mooi woord. Werk-gelegenheid. De gemeente stimuleert, faciliteert en organiseert. Netwerken, contactdagen, reclamefolders, actief contacten aangaan en onderhouden. Dan bied je de gelegenheid voor ondernemers om zich te vestigen en te groeien. Lage tarieven, toegankelijke vergunningsverlening en flexibel als het gaat om bestemming en plan. En dan wordt vanzelf zichtbaar dat ‘alle andere thema’s vanuit werk benaderd worden’. Dan krijgen alle raadsvoorstellen een paragraaf ‘werkgelegenheid’ toegevoegd en hoeft het initiatief niet meer alleen van buiten te komen. Dan bied je gelegenheid!

En dan is het ook niet meer acceptabel dat het aantal bijstandsuitkeringen blijft stijgen. De wethouder zegt in het krantenbericht dat het nog wel enige tijd duurt voordat Het Plein beter gaat functioneren. Hij geeft aan dat Het Plein voorheen alleen een uitkeringsverstrekker was? Nou, dat beeld herken ik niet. Het Plein is, al zolang haar bestaan, besteld om mensen te begeleiden naar betaald werk. Ik hoop maar dat de wethouder als bestuurder van die club zich dat realiseert!

Ik heb in één blog veel te weinig ruimte om alle beloften van het bestuursakkoord de revue te laten passeren. En vooral dankzij de inzet van vaak breed gedragen burgerinitiatieven en diverse raadswerkgroepen gebeurt er best wel een en ander. Een overzicht heb ik als infographic bijgevoegd. Maar voor een college dat op pad gestuurd wordt met deze beloftes zie ik nog veel te weinig. Geen ambitie, geen initiatief, geen ‘heft in handen’, geen gelegenheid. En dus ook nog onvoldoende werk gelegenheid. Genoeg te doen dus. En dan overdrijf ik niet… D’r an!

Erik Haverkort, fractievoorzitter

DELEN