Hoogspanning……..

Hoogspanning……..

175
0
DELEN

Als je nou niet veel op de agenda van de raadsvergadering hebt, dan loop je het risico dat de onderwerpen die er wel op staan veel aandacht krijgen. Zo ook in Lochem afgelopen maandag. Huishoudelijke hulp, voor de derde keer het afvalplan en het schakelstation in Gorssel. Spanning dus!

Al in oktober stond het afvalplan Lochem op de agenda. Inzamelen, extra containers, zelf wegbrengen, pilotgebied, investeren in ondergrondse containers en discussies over het tarief. Nu, uiteindelijk vier maanden later wordt het beleid als volgt. De gemeente blijft gewoon uw afval ophalen. U krijgt een veel lagere rekening dan afgelopen jaar want de pilot gaat niet door.  U mag wel uw BEST-tas inleveren. Boeken, Elektrische apparaten, Speelgoed en Textiel. Zeg maar, dat wat u normaal naar de kringloop bracht. Nou! Poeh…

Eigenlijk is alles gebleven zoals het was, maar dan goedkoper. Prima resultaat vanuit VVD oogpunt, maar het college heeft er wel veel tijd voor nodig gehad om hier te komen. Aan het eind van de discussie maandag vroeg Gemeentebelangen aan haar eigen wethouder om komend voorjaar met een nieuw plan te komen. Wij wachten af wat er komt. Ons voorzetje: gewoon alles in één keer ophalen, scheiden in professionele sorteercentra en verwerken tot grondstof. Dat kan, is duurzaam en echt het goedkoopste. En dan in één keer afhameren. Dat zou wat zijn zeg! Spannend!

Na de clash van de extra raadsvergadering, over het door Lochem in strijd met de wet uitgevoerde WMO-beleid, is er voorzichtige toenadering. Het openbaar door de coalitie onderschrijven van de vier uitgangspunten van het alternatief van GL, PvdA en VVD heeft de doorslag gegeven voor onze fractie om ook aan te schuiven. We zullen aan tafel bewaken dat het nieuwe beleid echt voldoet aan die vier uitgangspunten. Geen onnodige rechtszaken meer, reparatie waar nodig, financieel transparant, en de gemeente die echt actief onderzoekt. Op eieren lopende raadsleden zullen de komende tijd met voorzichtige woordkeuzes dit thema heel precair oppakken. U hoort uiteraard van ons. Spannend!

En dan het schakelstation in Gorssel. Een broodnodig tussenstation in de broodnodige nieuwe kabelverbinding Zutphen – Deventer. Nodig op de lange termijn en nodig om eventueel het ontwikkelen van bedrijventerrein en dorp mogelijk te maken. Eigenlijk vanuit VVD perspectief geen issue dus. Gewoon bouwen. Maar dan… De raad moet het bestemmingsplan aanpassen en dan blijken Liander en de gemeente samen bedacht te hebben dat het gebouwtje van 23 meter lang, bijna 8 meter breed en ongeveer vier meter hoog in een gebied komt te staan waar al decennia lang niets gebouwd mag worden. Door niemand! En dan vindt de VVD dat de overheid zich daar zelf ook aan moet houden. Kent u die reclame nog: ’welnee, daar zie je niks van…’ Zo wordt het in de plannen verkocht. Bloeiende fruitbomen eromheen en ineens ligt het gebouw niet meer ‘in de enk’ maar ‘langs de rand’… Jan Beltman had er namens de VVD niet veel woorden voor nodig. Gewoon tegen. Goed idee, verkeerde plek…

Ik schat zo maar eens in dat we ook dit voorstel nog wel een paar keer op de agenda tegen gaan komen. Spanning dus. Hoogspanning!

Erik Haverkort, fractievoorzitter

DELEN