Zwemles……

Zwemles……

184
0
DELEN

Als de Berkelduikers moeite hebben het hoofd boven water te houden (?) en de Beemd fors extra geld nodig heeft om te voorkomen dat het bad dicht moet, ontstaat bij mij toch nog een keer de behoefte om toe te lichten hoe wij liberalen dat zien.

In ons programma staat dat we niet zo van de subsidies zijn. En dat we de accommodaties van de sportverenigingen willen loslaten als gemeente. Past prima bij de participatiemaatschappij en bij de zelfredzame samenleving. Maar er staat ook dat we het voorzieningenniveau op peil willen houden. Lochem verdient als gemeente gewoon een zwembad. En een schouwburg, en in elke kern een dorpshuis. En al die andere prachtige voorzieningen. Die zijn van ons, inwoners, en dat maakt onze gemeente tot de aantrekkelijkste van Nederland. Toch?

De gemeente dient dan wel de kaders te scheppen om het eigendom, beheer en het onderhoud van de voorzieningen over te laten aan de inwoners. Kaders waarbinnen een degelijke exploitatie mogelijk is. Kaders waardoor vrijheid ontstaat om te ondernemen met de accommodaties. Kaders waardoor minder regels leiden tot minder controle en dus minder ambtelijke bemoeienis met de accommodaties. In alle eenvoud: als alle voorzieningen particulier zijn dan hoeft de gemeente geen mega geldverslindend accommodatiebeleid op te laten stellen door een duur betaald adviesbureau. Dat geld kunnen we dan beter besteden aan de overgangsfase. En wees eerlijk, zelf doen levert toch de meeste voldoening? Dat geld ook voor een zwembadbestuur hoor, echt!

Nog een voorbeeld. De gemeente is van verbinden en faciliteren. Nu start de gemeente binnenkort met een eigen vervoerscentrale voor leerlingenvervoer. Stel dat we in de daluren dat vervoer inzetten voor transport van- en naar het zwembad en we laten alle scholen in een rooster weer schoolzwemmen. Dat is de rol van de gemeente. Verbinden, samenbrengen en middelen die we toch kwijt zijn effectief maken. Kost niks! Levert beweging op voor kinderen en voorkomt verdrinkingsgevallen… Enne, ohja! Ons zorgbeleid ging toch uit van preventie? Tataaa! Drie vliegen in één klap!

Het vraagt wel om ondernemerschap. Creatieve en innovatieve lieden die het zien zitten om hun inkomen te halen uit een dergelijk project. En daar hebben we er in onze gemeente toch een heleboel van? Levert het nog werk op ook!

Dus welke ondernemer wil zijn nek uitsteken? Zijn nek uitsteken voor de schouwburg, zijn nek uitsteken voor de Beemd en daarmee samen met de gemeente zijn nek uitsteken voor heel de gemeente Lochem? En bedenk daarbij: wie zijn nek uitsteekt houdt vast eerder zijn hoofd boven water. Daar heb ik geen Archimedes voor nodig. Wie drijft, blijft! Liberale zwemles. D’r an!

Erik Haverkort, fractievoorzitter

DELEN