Raadselachtig

Raadselachtig

232
0
DELEN

Door Erk Haverkort op 21 februari 2016

Als je nu als ondernemer een plan hebt. En je wilt investeren in een hotel, of het bouwen van een aantal woningen. En je hebt je plan voorgelegd aan de gemeente en het past net niet helemaal in het bestemmingsplan… Dan is toch het laatste waar je op zit te wachten dat de gemeenteraad je plan gaat aanpassen? In dit blog hoe het afgelopen raad ging.

De raad mocht zich afgelopen maandag uitspreken over de bouw van het hotel in Epse en de woningbouw in Eefde. Geweldig! Eindelijk gebeurt er wat met de oude sloopwaar. De Smid wordt grondig gesloopt en de oude school in Eefde ligt al plat. Aannemers staan klaar om te starten en op beide locaties wordt fors geïnvesteerd in het beter en sterker maken van onze gemeente Lochem. Hoe mooi is dat!

De bestemming van het hotel in Epse moet ietsjes worden aangepast omdat de hoogte afwijkt van het huidige plan. Het hotel wordt namelijk 11 meter in plaats van 10… In Eefde gaat het om een wijziging van school naar woningbouw. Er komen 15 duurzame zogenaamde ‘nul-op-de-meter-woningen’. En dan gebeurt er plots iets raadselachtigs… Natuurlijk hebben omwonenden en buurtbewoners een mening. En die laten ze ook horen. Prima! Da’s goed! Zo hoort het en daar luisteren we als raadsleden goed en graag naar. Een buurtbewoners zijn nou eenmaal van nature bezorgd als er majeure wijzigingen op de rol staan. Een groot nieuw pand in Epse met mogelijk veel komen en gaan van reizigers, congresbezoekers en hotelgasten. Dat grijpt in de bestaande rust in en leidt tot vertwijfeling en zorg. Da’s begrijpelijk en daar is niks mis mee.

Nee, het raadselachtige zit hem in het gedrag van sommige raadsleden. Aan de raad  wordt namelijk gevraagd om het bestemmingsplan te keuren. Op ruimtelijke grond. Het gaat er niet om of we het mooi vinden, het gaat niet over de business case van de ondernemer, en of we die nog eens even goed willen doorrekenen. En het gaat al helemaal niet over de juridische juistheid van de plannen. Nee, de simpele vraag die ons gesteld wordt, is of we op basis van de door het college ter beschikking gestelde stukken, vertrouwen hebben in de ontwikkeling en of we op ruimtelijk gronden akkoord kunnen gaan met een afwijking van het bestemmingsplan ter plaatse.

En bij het hotel in Epse is dat wat de VVD betreft geen enkel punt. De bestemming is horeca en blijft horeca. De oude zooi wordt opgeruimd en er komt een nieuwe mooie toegangspoort van de gemeente voor terug. Er is een verkeersplan, we houden de uitvoering natuurlijk qua veiligheid goed in de gaten, maar wat ons betreft is er geen enkele reden om niet akkoord te gaan met de vraag. En we begrijpen dat het afwijken qua hoogte voor de ondernemer net die ruimte biedt om break-even te draaien. Da’s natuurlijk ook van belang.

In Eefde komt het plaatselijke bezwaar van links. GroenLinks wil in lijn met de wensen van de Dorpsraad sommige woningen een kwartslag draaien. Dan kunnen een paar bomen blijven staan en zal het dak mogelijk iets beter op de zonkant liggen voor de panelen… De aannemer zou gestart zijn begin april maar wacht nu toch eerst maar even de besluitvorming van de raad af. Maken we nu dan mee dat GroenLinks de bouw van duurzame ‘nul-op-de-meter-woningen’ heeft tegengehouden? Het moet niet gekker worden. Wat ik zeg… Raadselachtig…

Erik Haverkort, fractievoorzitter

DELEN