Schone feiten……

Schone feiten……

213
0
DELEN

In de week na het Cleantech Congres in Almen regent het. Het regent brieven van bezorgde inwoners. Bezorgd over het feit dat Zutphen, Brummen, Lochem en Voorst windmolens gaan bouwen in Eefde. In dit blog mijn feiten.

Ik ontving deze week ook één brief van IJsselwind. De BV die is op gericht om het project mogelijk te maken. En daarin natuurlijk open en eerlijk hun feiten. De molens worden ongeveer net zo hoog als de drie die er al staan; ze leveren stroom voor de regio en worden pas geplaatst als er draagvlak is.

IJsselwind BV schrijft ook dat er ruim voldoende wind is, namelijk 6,5 meter per seconde. En hoe grappig is dat. De windkaart van Nederland, gemaakt door SenterNovem, heeft een schaal van zes tot tien. Kijk zelf maar:http://www.rvo.nl/sites/default/files/2014/01/windkaart_van_nederland.pdf

Het Twentekanaal heeft in dat rapport dus de laagste windsnelheid van Nederland. Langs de kust is dat bijvoorbeeld ruim boven de negen meter per seconde. Windsnelheden op zee liggen nog hoger.

IJsselwind stelt wel dat de ontwikkeling van windmolens rendabel kan in Eefde, ondanks de laagste windsnelheid van Nederland. Dan zou je denken dat ze er dus ook geen subsidie voor nodig hebben. Toch?

En ja, ik weet dat ook kolencentrales draaien op subsidie. En ja, ook daar ben ik niet voor. Als het om geld gaat dan zou Nederland de subsidie op energieproductie moeten stoppen. Dat maakt elektriciteit wel per direct duurder geeft daarmee ook een enorme prikkel om te besparen aan de consument. En het geeft het bedrijfsleven de impuls om te innoveren. Op zoek naar energie die wel echt rendabel is.

Als dat zo was investeerde IJsselwind BV haar geld in wind op zee. Of in waterkracht, of in hyperrenderende zonnepanelen. Of in nog wat beters.

Ik heb het eerder gezegd. De VVD is voor schone energie, voor duurzaamheid en voor burgerinitiatieven. Maar dan wel met draagvlak en zonder subsidie. Innoveer, ontwikkel en streef. Dat zijn onze schone feiten. Dat hebben we op het CleanTech congres in Almen kunnen zien aan al die mooie ontwikkelingen. Allemaal schone feiten! D’ran!

Erik Haverkort, fractievoorzitter

DELEN