Keihard!

Keihard!

242
0
DELEN

Soms zijn er van die nieuwsberichten die je bezig houden. En weer gaat het over werk. Het zijn keiharde feiten. En dat met de Keidagen in Lochem in het vooruitzicht. Twee berichten deel ik met u. Het dreigende faillissement van Intermezzo en het Zutphense Banenplan. Daar wel…

De Stentor bericht over een dreigend faillissement bij Intermezzo. Een grote speler als het gaat om jeugdzorg met haar hoofdvestiging in Eefde. Ergens in een bijzin staat dat met de veranderingen in de zorg ruim 30% van de middelen in bureaucratie blijft hangen. Daar moet volgens mij keihard aan gewerkt worden.

Kijk. Ik snap best dat als je voorheen één contract had met één provincie en nu 10 of 15 contracten hebt met een groepje gemeentes dat het aantal contracten toeneemt. Maar bedenkt nou niemand dat al die contracten nagenoeg kopietjes zijn van elkaar? Waarom moeten al die bovenlokale gemeentelijke cluppies hun eigen zorgwaarheid heruitvinden. In het belang van jeugdzorg is daar werk aan de winkel. En laten we echt hopen dat een faillissement voorkomen wordt. Dat scheelt ook veel werkgelegenheid. Keihard aan het werk dus daar.

Het meest opvallende bericht gaat deze week over het banenplan in Zutphen. Daar gaat de wethouder keihard aan het werk om de komende periode ruim 300 mensen aan een baan te helpen. Top! Netwerken met ondernemers, extra middelen inzetten, bedrijventerreinen actief ontwikkelen en aanbieden. Veel exposure voor bedrijven en gemeente!

In mijn, blijkbaar naïeve, enthousiasme vraag ik bij de wethouder in Lochem na of en hoe Het Plein en de gemeente Lochem aansluiten. En? Lochem weet van niks… Zutphen is voor zichzelf begonnen. Zonder overleg, zonder Plein en zonder Lochem. Hoe raar is dat?

Laat ik voorop stellen dat ik positief gestemd ben over het Zutphense initiatief voor werk. Ik herken de vele moties en oproepen die we de afgelopen twee jaar bij ons college hebben ingediend erin terug. Top dat daar gemeente en ondernemers elkaar wel vinden en aan het werk gaan. Maar dat Lochem niet aangehaakt is, vraagt om uitleg. Weer staat de werkgelegenheid in onze gemeente achter. En dat past niet. Het past deze wethouder niet om zo met de werkgelegenheid in Lochem om te gaan. Werk aan de politieke winkel dus… De VVD is daar glashelder in. D’r an, of d’r af… Keihard!

Erik Haverkort, fractievoorzitter

DELEN